Општи податоци
Трајна заштита
Туризам
Рекреација
Вредности
регистрација
Вашето корисничко име и лозинка за најава на ЛОГИН еmail листата
корисничко
име
лозинка


ВЕСТИ


ЈП ЈАСЕН е дел од мрежата на заштитени подрачја "Паркови Динариди".
15-06-2013
 


ЈП ЈАСЕН е дел од мрежата на заштитени подрачја "Паркови Динариди". Мрежа се состои од заштитените подрачја на Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Косово (УНХЦР 1244/99), Црна Гора, Македонија и Албанија.

Динарскиот лак е со подрачје кое ја покрива територијата на Југоисточна Европа со приближна површина од 100 000 км2 во внатрешноста и повеќе од 6.000 км од крајбрежјето, целата област на Јадранското Море, од Трст (Италија) до Тирана (Албанија). WWF (World Wildlife Fund), го започна трогодишниот проект на почетокот на 2012 година. Проектот "Паркови Динариди", е финансиран од Министерството за надворешни работи на Норвешка и Maвa Фондацијата.

Првата и основна цел на овој проект е да се создаде мрежа на заштитени подрачја, преку поврзување на сите паркови во Динарскиот регион. Во рамките на овој проект, важен сегмент е обуката на персоналот кој работи во заштитените подрачја. Планирано е да се одржат повеќе работилници и обуки за вредноста на заштитените подрачја, интеграцијата во ЕУ, одржливиот туризам и климатските промени. Вработените во заштитените подрачја ќе бидат во можност да се запознаат со работата на EUROPARK Федерација, со искуство и експертиза на вработените во заштитените подрачја во Европа, како и најновите пристапи и знаење во управување со заштитени подрачја.

Со своите природни и културни вредности, Динарски лак е еднаков на Карпатите, Алпите или било кој друг познат свет на екорегионите. Брендот создаден за овој преокт е паркови ДИНАРИДИ а слоганот НЕОТКРИЕНИОТ СВЕТ.

Повеќе за ДИНАРСКИТЕ ПАРКОВИ на:www.discoverdinarides.com/

 

назад
вести
риболовни дозволи
 
На 26 август Холивудска продуцентска компанија, Infinity pictures and HMB (Hollywood Media Bridge) ќе снима краток промотивен филм за ЈАСЕН
 
Прва кланица за дивеч
 
„Часот на планетата Земја“ ЈАСЕН
 
Лице за комуникација со граѓани со одреден вид и степен на попреченост
 
Меморандум за соработка помеѓу ловните федерации од регионот
 
ЈП ЈАСЕН е дел од мрежата на заштитени подрачја "Паркови Динариди".
 
Јасен можете да го посетите само организирано, бидејќи неговата огромна површина не Ви дава можност да безбедно се движите без придружник.
 
ПОРАКА ОД СКОПЈЕ
 
The Republic of Macedonia became State Member of the CIC
 
Macedonia’s unusual nature getaway
 
Welcome to the Western Balkans—Land of Discovery. Turbulent histories, fascinating cultures and spectacular, unspoiled landscapes merge together in one of the most exciting and diverse regions in Europe.
 
March 20, 2011
 
Петок, 11 јануари во ЈАСЕН, ловечка куќа - КАТЛАНОВО, ќе се одржи прослава и доделување на Благодарници за директните учесници при гаснењето на пожарите во ЈАСЕН, 2012 год.
 
4 октомври - Светски ден за заштита на животните
 
ЈАСЕН на NATIONAL GEOGRAPHIC
 
На 15ти февруари 2012 година, Македонското еколошко друштво и ЈПУЗПП Јасен, официјално го потпишаа зедничкиот Меморандум за соработка. Целта на оваа иницијатива, беше продлабочување на меѓусебната соработка и спроведување идни заеднички активности кои се
 
ЈПУЗПП ЈАСЕН, не може ниту да дозволи, нуту да Ви забрани користење патен правец - K 1 - P - 104 врска со P – 104, правецот кој ги поврзува градот Скопје со Македонски Брод, бидејќи е ненадлежен
 
Споменик крај локалниот пат, посветен на шпански војник од редовите на КФОР кој на тоа место го загуби животот во сообраќајна несреќа на 30 април 2002. По тој повод вработените во ЈАСЕН секоја година на овој ден се собираат да му одадат почит.
 
Светот дознава за Јасен
 
Репортаза за ЈАСЕН на BBC Travel
 
ЈАСЕН и оваа година е покровител на Илинденскиот кајак-слалом (ИКАС), кој викендов на патеката на реката Треска, на Матка, ќе се одржи по 44. пат, ќе настапат 80 кајакари од седум земји, Словенија, Русија, Хрватска, Србија, БиХ, Казахстан и Македонија.
 
Доајенот и ненадминатиот мајстор на фотографијата во Македонија, Благој Дрнков почина вчера на 98 годишна возраст во родниот град Скопје. Многу негови фотографии од ЈАСЕН ги красат нашите канцеларии.
 
Весна Змијанац, СОКОЛЕ, спот снимен и во делот на РУДИНЕ, ЈАСЕН
 
Новогодишна фотосесија на ВЕСТ со Маја Сашек на Рудине
 
Фотографии од експедицијата СЛОВАЧКА ЈАМА ЈАСЕН август 2011
 
The Republic of Macedonia became State Member of the CIC
 
Резерватот Јасен е предложен за регионален центар за Централна и Југоисточна Европа за заштита на див свет.