Општи податоци
Трајна заштита
Туризам
Рекреација
Вредности
регистрација
Вашето корисничко име и лозинка за најава на ЛОГИН еmail листата
корисничко
име
лозинка


ВЕСТИ


ПОРАКА ОД СКОПЈЕ
11-03-2013
 

ЗАШТИТА НА БАЛКАНСКИОТ РИС И ОДРЖЛИВО ЛОВСТВО

Учесниците на 14-та средба на Координативнот ЦИЦ форум за Централна и Источна Европа од 17 земји, дадоа преглед на состојбата на зачуваност на популацијата на балканскиот рис и одржливото ловство. Европската комисија, Обединетите нации за развој, како и претставници на неколку дипломатскиот кор исто така активно учествуваа на форумот.

I. Балканскиот рис (Lynx lynx balcanicus) е критично загрозен. Учесниците идентификуваа серија потребни мерки за итно подобрување на состојба на зачуваност на најзагрозениот подвид на евроазискиот рис во светот:

  1. Сегашната популација на балканскиот рис треба да зајакне – ова треба да биде најважна идна мерка. Без да се постигне оваа цел, сите други чекори ќе ја немаат потребната основа.
  2. Учеството на ЦИЦ-делегациите, организациите за заштита на природата и експертите се согласија да формираат Зелена алијанса која ќе ги извршува заедничките активности за заштита на балканскиот рис. Членовите на Алијансата ќе соработуваат во следењето на балканскиот рис, неговиот плен, и состојбата на живеалиштата.
  3. Алијансата ја препознава важноста на спроведувањето на законот за заштита на живиот свет, и ќе им помага на агенциите во нивните напори за поефективно спроведување на законот.
  4. Идентификувани се последните индивидуи на постоечката популација на Балканскиот рис, а потенцијалните области за неговото идно проширување треба да бидат назначени како приоритет на највисоко политичко ниво, со цел да се спречи загубата на нивниот еколошкиот интегритет.
  5. Јакнење на човечки ресурси (зајакнување на капацитетите / обуки на ниво на истражувачи, ловци и власти за управување дивот свет) се потребни за мониторинг и реализација на зацртаните задачи.
  6. Алијансата ќе се гради врз база на акумулираното искуство на членовите и ќе ги воспоставскористи и примени најдобрите практики од други релевантни области. Резултатите од зачувувањето на балканскиот рис ќе бидат дистрибуирани до сите засегнати страни. Ова ќе ги стимулира напорите за зачувување рисот во целина.
  7. Сите активности ќе бидат проследени преку односи со јавноста и програмата за комуникација. Во однос на ова, учесниците се многу благодарни на одлуката на Фудбалската федерација на Македонија која се изјасни / го избраа Балканскиот рис како нивен амблем.

Зелената Алијансата воспостави Управен одбор за спроведување на првите конкретни акции.

II. На средбата беше истакната суштинската улога што одржливиот лов ја има во зачувувањето на дивиот свет, доколку интересите на локалните ловци и лов за туристички интерес се избалансирани.

Учесниците ја изразија својата благодарност до Јавното претпријатие Јасен и Македонското еколошко друштво кои како домаќини се погрижија да ја организираат оваа работилница и овозможија воспоставување првично/пионерско партнерство помеѓу ловџиите и заштитарите.Скопје, 2 март, 2013 година

назад
вести
риболовни дозволи
 
На 26 август Холивудска продуцентска компанија, Infinity pictures and HMB (Hollywood Media Bridge) ќе снима краток промотивен филм за ЈАСЕН
 
Прва кланица за дивеч
 
„Часот на планетата Земја“ ЈАСЕН
 
Лице за комуникација со граѓани со одреден вид и степен на попреченост
 
Меморандум за соработка помеѓу ловните федерации од регионот
 
ЈП ЈАСЕН е дел од мрежата на заштитени подрачја "Паркови Динариди".
 
Јасен можете да го посетите само организирано, бидејќи неговата огромна површина не Ви дава можност да безбедно се движите без придружник.
 
ПОРАКА ОД СКОПЈЕ
 
The Republic of Macedonia became State Member of the CIC
 
Macedonia’s unusual nature getaway
 
Welcome to the Western Balkans—Land of Discovery. Turbulent histories, fascinating cultures and spectacular, unspoiled landscapes merge together in one of the most exciting and diverse regions in Europe.
 
March 20, 2011
 
Петок, 11 јануари во ЈАСЕН, ловечка куќа - КАТЛАНОВО, ќе се одржи прослава и доделување на Благодарници за директните учесници при гаснењето на пожарите во ЈАСЕН, 2012 год.
 
4 октомври - Светски ден за заштита на животните
 
ЈАСЕН на NATIONAL GEOGRAPHIC
 
На 15ти февруари 2012 година, Македонското еколошко друштво и ЈПУЗПП Јасен, официјално го потпишаа зедничкиот Меморандум за соработка. Целта на оваа иницијатива, беше продлабочување на меѓусебната соработка и спроведување идни заеднички активности кои се
 
ЈПУЗПП ЈАСЕН, не може ниту да дозволи, нуту да Ви забрани користење патен правец - K 1 - P - 104 врска со P – 104, правецот кој ги поврзува градот Скопје со Македонски Брод, бидејќи е ненадлежен
 
Споменик крај локалниот пат, посветен на шпански војник од редовите на КФОР кој на тоа место го загуби животот во сообраќајна несреќа на 30 април 2002. По тој повод вработените во ЈАСЕН секоја година на овој ден се собираат да му одадат почит.
 
Светот дознава за Јасен
 
Репортаза за ЈАСЕН на BBC Travel
 
ЈАСЕН и оваа година е покровител на Илинденскиот кајак-слалом (ИКАС), кој викендов на патеката на реката Треска, на Матка, ќе се одржи по 44. пат, ќе настапат 80 кајакари од седум земји, Словенија, Русија, Хрватска, Србија, БиХ, Казахстан и Македонија.
 
Доајенот и ненадминатиот мајстор на фотографијата во Македонија, Благој Дрнков почина вчера на 98 годишна возраст во родниот град Скопје. Многу негови фотографии од ЈАСЕН ги красат нашите канцеларии.
 
Весна Змијанац, СОКОЛЕ, спот снимен и во делот на РУДИНЕ, ЈАСЕН
 
Новогодишна фотосесија на ВЕСТ со Маја Сашек на Рудине
 
Фотографии од експедицијата СЛОВАЧКА ЈАМА ЈАСЕН август 2011
 
The Republic of Macedonia became State Member of the CIC
 
Резерватот Јасен е предложен за регионален центар за Централна и Југоисточна Европа за заштита на див свет.